Yaşamı boyunca en az bir kez ciddi bel ağrısı yaşayanların oranı yüzde 75-85 olarak kabul edilmektedir. Yetişkinlerde doktora başvurma nedenlerinin başında bel ağrısı şikayetleri gelmektedir.
Bel ağrısı neden olur?
Bel ağrısının bu kadar yaygın görülmesinin birden çok nedeni vardır. Belimiz vücudumuzun ağırlık merkezidir ve gün boyunca yaptığımız hemen tüm hareketler bel bölgemizi de etkiler. Bel, bir diğer değişle sürekli zorlamaya maruz kalan ve yükü taşıyan bölgemizdir.
Hareketsiz yaşam, sürekli masa başında oturarak iş yapılması, belli bir pozisyonda uzun süre kalınması gibi nedenler kaslarımızın zayıflamasına ve esnekliğini kaybetmesine neden olur. Zayıf kas-iskelet sistemine sahip kişilerde, yükleme, zorlama ve travma gibi nedenlerle bel ağrısı görülebilmektedir. Ancak bel ağrısı neden olur sorusunun tek bir cevabı yoktur.
Bel ağrısı nedenleri nelerdir?
Bel ağrılarının çok çeşitli nedenleri vardır. Belin zorlanması, sinirlerin tahriş olması, kemiklerin baskı yapması, kemik ve eklemlerde deformite ve hastalıklar, artrit gibi problemler bel ağrılarına neden olur.
Bel ağrılarının nedenlerini iki ana grupta toplayabiliriz:
Mekanik ve dejeneratif nedenler: Tüm bel ağrılarının yaklaşık %95’i bu nedenle meydana gelmektedir. Omurgada görülen eksik veya fazla bel kemiği, bel kemiğinin kalça kemiğine yapışık olması, bel çukuru fazlalığı, fıtıklar, travmalar ve kasların zayıflığına bağlı bel ağrıları mekanik temelli ağrılardır. Dejeneratif nedenler ise dokuların yapısında bozulma meydana gelmesini ifade eder. Örneğin yaşlanmayla birlikte omurlarda, disklerde, bağlarda, kaslarda kireçlenmeler ortaya çıkabilir. Bu durum defeneratif nedenli bel ağrısına yol açar.
Inflamatuvar (iltihabi) nedenler: Bel ağrısının inflamatuvar yani iltihabi nedenlerine baktığımızda; iltihaplı romatizmalar, tüberküloz gibi enfeksiyona bağlı nedenler, omurgayı ve çevresini kapsayan kanserler sayılabilir. Bu tip bel ağrıları istirahatle geçmez, geceleri artış gösterir, hareket edildiğinde nisbeten azalır, sabah tutukluğu yaşanır, aşırı sıcak tatbiki ise ağrıyı artırabilir.
Bel ağrısına ne iyi gelir?
Bel ağrısı sık görülen bir ağrı türüdür. Birçok kişi bel ağrısına ne iyi gelir sorusuna cevap aramaktadır. Bel ağrısını hafifletmek için yapılabilecek basit uygulamalar mevcuttur. Yürüyüş ve bele iyi gelecek türde hafif egzersizler, germe hareketleri yapılabilir. Ağrı üzerine sıcak veya soğuk tatbiki de etkili olabilmektedir. Bunun yanı sıra masa başı işlerde çalışanların sandalyelerinin beli destekleyecek ve ayakların yere basmasına izin verecek şekilde olması ve bilgisayar monitörünün göz hizasında olması gerekmektedir. Beli zorlamayacak yükseklikte ayakkabı giyilmesi de yine ağrıların azaltılmasına yardımcıdır.
Ancak unutulmamalıdır ki; sık ve tekrarlayan bel ağrılarında mutlaka uzman bir doktora başvurarak doğru şekilde tedavi alınmalıdır.
Bel ağrısının Tanı ve Teşhisi
Bel ağrılarının tanı ve teşhisinin konulması için doktor öncelikle fiziki muayene gerçekleştirmektedir. Mekanik ve dejeneratif nedenli bel ağrılarında görüntüleme yöntemlerinden faydalanılarak tanı koyulur. İltihabi bel ağrılarında hastanın kan tablosunda bozulma görülebilir; bu anlamda kan tahlilleri tanıya yardımcıdır. Ayrıca görüntüleme yöntemlerine de, çeşitli hastalıklara dair bulguları göstermesi bakımından tanı aşamasında başvurulmaktadır.
Bel Ağrısı nasıl tedavi edilir?
Bel ağrısının nedenine göre farklı tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Tedavi için ilk adım bu alanda uzman bir doktora başvurularak doğru tanının konulmasıdır.
İlaç tedavisi, fizik tedavi yöntemleri, epidural ve transforaminal steroid enjeksiyonları, radyofrekans ve lazer uygulamaları gibi minimal-invaziv yöntemler tedavide denenir.
Minimal invaziv yöntemlere yanıt alınmazsa cerrahi tedavi son seçenek olmalıdır.