Skip links

Eklem Ağrıları

Ağrılar

Bize Ulaşın

    İletişim Bilgisi:

    0555 195 88 88

    Eklem Ağrıları

    Vücudumuzda kemiklerin birbirine bağlandığı kısımlara eklem denilmektedir. Kemiklerin birleşim noktasında eklemler bulunur.

    Bu sayede kemiklerin birbirine sürtünmesi en aza indirgenir ve kemikler düzenli hareket edebilir. Eklemler kıkırdak, kaslar, bağlar ve tendonlarla çevrili durumdadır. Bu yapıdaki herhangi bir problem ise eklem ağrılarına yol açabilmektedir.

    Eklem ağrısı nedir?

    Eklemleri çevreleyen kıkırdak, bağ, kas, tendon gibi yapılarda ağrıma, yanma hissi oluşması eklem ağrıları (artralji) olarak tanımlanır. İlerleyen yaşla birlikte görülme sıklığı artan eklem ağrıları çeşitli nedenlerle gençlerde de ortaya çıkabilmektedir.

    Eklem ağrısı neden olur?

    Eklem ağrıları genellikle ilerleyen yaşa bağlı olarak eklem sıvısında azalma veya kıkırdaklarda zayıflama nedeniyle ortaya çıkar. Ayrıca, çeşitli kemik hastalıkları, eklem iltihabı, kanser, aşırı kilo (obezite), yaralanma ve travmalar, hipotirodi, fibromiyalji, lyme, lupus gibi hastalıklar da yine eklemlerin zarar görmesine ve bu nedenle de ağrılara yol açabilir.
    Eklem ağrıları arasında omuz bölgesini tutan ağrılar başta gelmektedir. Bel ve boyun ağrılarından sonra en sık görülen ağrı problemleri omuz bölgesini kapsar. Omuz ağrısı genelde kolu da etkileyerek günlük işlerin yapılmasını güçleştirebilir. Bu anlamda iş kaybına da neden olmaktadır.
    Omuz bölgesinin yanı sıra kalça ve diz bölgesi ile birlikte diğer eklemleri de tutan şiddetli ağrılar da yine eklem ağrıları başlığı altında ele alınmaktadır.

    Eklem ağrılarının belirtileri nelerdir?

    Eklem ağrılarının tipik belirtileri şöyledir:

    • Eklemlerde ödem ve şişlik meydana gelmesi,
    • Eklemlere denk gelen cilt bölgesinde kızarıklıklar oluşması,
    • Eklem ağrıları nedeniyle hastanın hareketlerinin kısıtlanması,
    • Yine ağrılara bağlı olarak yürüyüşte bozukluk görülmesi.

    Omuz ve kol ağrısının nedenleri nelerdir?

    Vücudumuzun en büyük eklemi olan omuz eklemi oldukça hareketli bir yapıdır. Kürek, köprücük ve kol kemiğinden meydana gelen ve 4 yöne doğru hareket edebilen omuz ekleminin etrafında yumuşak dokular yer alır. Omuz ekleminin hareketli yapısı nedeniyle yumuşak dokularda lezyonlar meydana gelebilir. Bu da omuz ağrılarının başlıca nedenlerinden biridir.
    Omuz ve kol ağrılarında en yaygın tanılar ise şöyledir:

    • Donmuş Omuz Sendromu: Omuz ekleminde ağrı ve hareket kısıtlılığına yol açan donmuş omuz sendromu genellikle darbeye bağlı olarak gelişir. Hastalar kollarını yukarıya doğru kaldırmakta veya elleriyle sırtlarına uzanmakta zorlanır. Omuz hareket ettirildiğinde şiddetli ağrı hissedilir.
    • Golfçü dirseği: Dirseğin iç kemik çıkıntısında ağrı ve hassasiyete yol açan golfçü dirseği hastalığı, genellikle el bileği ve kol kaslarının aşırı kullanılmasına bağlı gelişir. Aşırı hareketlilik tendonlarda küçük yırtıklara, yangı ve ağrılara neden olur.
    • Tenisçi dirseği: Dirseğin dış kemik çıkıntısında ağrı ve hassasiyetle kendini gösteren tenisçi dirseği, ön kol kaslarının aşırı kullanılmasından kaynaklanır. Aşırı kullanım ve zorlama zamanla kirişlerde ödem, yırtıklar ve bunun sonucu olarak da ağrıya yol açar.

    Eklem ağrısının tanı ve teşhisi

    Teşhis ve tanı sürecinin ilk aşaması hasta öyküsünün alınması ve ayrıntılı fiziki muayenedir. Bunun yanı sıra MR görüntülemesi tanıya yardımcı bir tetkiktir. Ağrının etkilediği eklemin, kemik ve diğer dokuların ayrıntılı olarak incelenmesi sonrasında kesin tanı konulabilir. Bazı vakalarda ise röntgen, BT (bilgisayarlı tomografi), MR ve EMG de doktor tarafından istenebilmektedir.

    Eklem ağrıları nasıl tedavi edilir?

    Eklem ağrılarının tedavisi, ağrının yeri ve neden kaynaklandığının net bir şekilde ortaya koyulmasından sonra planlanır. Tanıya bağlı olarak farklı tedavi yöntemleri bulunmaktadır.

    • Uygun egzersiz
    • Fizik tedavi
    • Kollajen destekleri
    • Eklem içi steroid enjeksiyonları
    • Eklem içi hyalüronik asit enjeksiyonları
    • Ozon tedavisi
    • PRP (trombositten zengin plazma)
    • Yağ dokusundan hazırlanan kök hücre enjeksiyonları
    • Eklem içi radyofrekans uygulaması
    This website uses cookies to improve your web experience.
    This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.