Hayalet ağrılar diğer adıyla fantom ağrılar, ampütasyon sonrası ortaya çıkan şikayetleri kapsamaktadır.
Hayalet Ağrı nedir?
Ampütasyon sonrasında hastalar kimi zaman kesilen uzuv yerindeymiş gibi yanma, batma ve kasılmalar hisseder. Kesilen uzuv bölgesindeki bu ağrılar genel tabiriyle fantom ağrılar olarak tanımlanır. Hayalet ağrılar hastalarda; fantom ağrı, fantom hissi ve güdük ağrılar şeklinde ortaya çıkar ve bir arada da görülebilmektedir.
Fantom ağrılar kronik tipte ağrılardır. Genellikle hastaların yaklaşık %30’u ampütasyonun hemen ardından fantom ağrıyı deneyimlediklerini kaydetmiştir.
Fantom hissi ve fantom ağrıları çoğu hastada uzvun kesilmesinden sonra bir yıl içinde kaybolur. %10’unda ise uzuv kaybını takip eden 2. yılda fantom ağrılar görülebilmektedir.
Güdük ağrısı nedir?
Kesilmiş bir uzvun güdük bölgesinde hissedilen ağrılardır. Bu ağrılar yanma, batma ve kasılma şekilde kendini gösterebilir. Fantom duyarlılığı ise hastanın kesilen uzvunun sanki hala yerindeymiş gibi hissetmesine verilen isimdir.
Fantom ağrısı neden olur?
Hayalet ağrılara neden olan unsurların başında hastanın uzuv kaybından önce uzun süreli ve şiddetli ağrılar çekmiş olmasıdır. Bu durum, uzuv kaybından sonra da hastanın aynı ağrıyı deneyimlemesine yol açabilmektedir. Güdük ağrıları ise kesilen sinirlere bağlı ortaya çıkar.
Fantom ağrılar nasıl tedavi edilir?
Fantom ağrılarının tedavisi zordur ancak günümüzde hastaların şikayetlerini gidermekte etkili yöntemler mevcuttur. Bu yöntemler şu şekilde sıralanmaktadır:
- Ağrı kesiciler,
- Antideprassanlar
- Morfin türevleri
- Sinir blokları,
- Epidural steroid enjeksiyonu,
- Sempatik gangliyon blokaj ya da radiofrekans uygulamaları
- Spinal kord stimülasyonu (Ağrı pili)