Erken tanının tedavi başarısı açısından büyük önem taşıdığı kanser hastalığında ağrı şikayetleri doktora başvurma sebepleri arasında başta gelmektedir. Ayrıca kanserin tedavi sürecinde de hastalar şiddetli ağrılar çekebilmektedir.
Kanser ağrısı neden olur?
Kanser ağrıları kronik, hastanın yaşam kalitesini olumsuz etkileyen, sürekli veya kısa süreli hissedilen şiddetli ağrılar olarak tanımlanmaktadır.
Kanser nedeniyle dokularda meydana gelen tahribatlar, metastazlara bağlı olarak oluşan kemik kırıkları, kan damarlarının tıkanması sonucu ortaya çıkan dolaşım bozuklukları, enfeksiyonlar, inflamasyonlar, kanserli tümörlerin sinirlere baskı yapması gibi nedenler ağrılara yol açmaktadır.
Bunun yanı sıra cerrahi müdahaleler ve tedavide sıkça faydalanılan kemoterapi ve radyoterapi gibi yöntemler de ağrılara neden olabilmektedir.
Kanser ağrısı nedir? Nasıl olur?
Kanser hastalığı nedeniyle ve/veya kanser tedavilerinin bir etkisi olarak ortaya çıkan şiddetli künt ağrılardır. Kanser hastalığı dokularda hasar yaratır, dolaşım bozukluklarına yol açar; metastaz durumda ise kemik kırıkları, enflamasyon, enfeksiyon, tümörün sinirlere baskı yapması gibi durumlar ortaya çıkabilir. Tüm bunlar ağrıya yol açar. Öte yandan ameliyatlar, kemoterapi ve radyoterapi yöntemleri de vücutta ağrılara yol açar. Kanserin ileri evresi ise ağrının en yoğun, yaygın ve şiddetli görüldüğü süreçtir.
Kanser ağrısının belirtileri nelerdir?
Kanser, vücudun farklı bölgelerinde ağrılara yol açabilir. Kronik kanser ağrısı, sürekli olarak devam edebilir ama bazı vakalarda kısa süren şiddetli ağrılar olarak da kendini gösterebilir.
Kanser ağrılarının tanı ve teşhisi
Kanserin tanı ve teşhisi onkologlarca konulmaktadır. Evre, kanser tipi ve kanserli bölgelerin tespitinden sonra hastanın ağrı ile ilgili hastanın devam eden şikayetlerine bağlı olarak yaşam kalitesini yükseltecek tedavi planı ise algoloji uzmanlarınca oluşturulmaktadır.
Kanser ağrıları nasıl tedavi edilir?
Kanser ağrılarında tedavi ağrının nedenine göre gerçekleştirilmektedir. İlaç tedavisinin başarılı olmadığı ve hastanın ağrı ile günlük yaşamını sürdürmekte zorlandığı durumlarda girişimsel ağrı tedavileri uygulanmaktadır.
Kanser ağrılarının tedavisinde kullanılan bazı yöntemleri şu şekilde sıralanmaktadır:
- Ağrı kesiciler
- Morfin türevleri
- Antideprassanlar
- Antiepileptikler
- Sinir blokları
- Sinir ve sinir düğümlerinin radiofrekans uygulamaları
- Geçici ya da kalıcı epidural kateter yerleştirilmesi
- Ağrı pompaları
- Ağrı pili (spinal kord stimülasyonu)