Belin alt bölgesinde yine bel fıtığı ile karıştırılabilecek türden bir ağrı biçimidir. Öne yana harekette kısıtlılık ve ağrı, uzun süre oturunca kalça bölgesinde ağrıya yol açar.
Sakroiliak eklem nedir?
Sakroiliak eklem leğen kemiği ile kuyruk sokumunun arasında yer alan ve omurga ile kalçayı birbirine bağlayan eklemdir. Kalça kemiği ilium, kuyruk sokumu kemiği sakrum olarak adlandırılır. Sakroiliak kelimesi de buradan gelmektedir. Vücudumuzun en az hareketli eklemi olan sakroiliak eklemi özellikle koşu gibi eylemler sırasında ortaya çıkan kuvvetleri karşılar. Bu eklemde oluşabilecek hasarlar da sakroiliak eklem ağrılarına yol açabilir. Sakroiliak eklemlerdeki ağrılar daha çok belin alt bölgesinde görülür.
Sakroiliak eklem ağrısı neden olur?
Sakroiliak eklem disfonksiyonu bel bölgesi ve kalçada ağrılara neden olur. Ağrının temel nedeni, sakroiliak eklemin hasarlanması veya travma almasıdır. Sakroiliak eklem ağrısı genellikle bel fıtığına da benzerlik gösterebilir. Sakroiliak eklem ağrısı nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
- Aşırı ağır kaldırma,
- Aniden öne eğilme,
- Ters hareket yapma
- Düşme
- Trafik kazaları ve travmaya yol açan kazalar,
- Hamilelik ve doğum,
- Geçirilen kalça ve omurga ameliyatları
Sakroiliak eklem ağrısı belirtileri
- Sakroiliak eklem ağrısı genellikle belin alt kısmında, alt kalçada, kasıkta hissedilir.
- Daha çok tek taraflı görülse de her iki tarafı da tutabilir.
- Bacakta uyuşma ve karıncalanma hissi ortaya çıkabilir.
- Oturma, uyuma, yürüme, merdiven çıkma, ayakta durma gibi eylemler ağrıyı kötüleştirebilir.
Tanı ve Tedavi
Sakroiliak eklem ağrılarının tanısı düz radyografi, BT ve MR taraması ile konulabilir. Tanı konulduktan sonra tedavi sürecinde ilk iki üç gün ağrının meydana geldiği bölgeye günde 3-4 kez buz tatbiki yapılır ve ağrı kesiciler ile hastanın şikayetleri hafifletilir.
Bu tedavilerin yeterli olmadığı vakalarda sakroiliak ekleme giden sinirlere görüntüleme altında önce lokal anestezik ve steroid enjekte edilir.
Hastanın enjeksiyon tedavisinden fayda görmesi halinde yine görüntüleme altında radyofrekans termokoagülasyon tedavisi uygulanabilir.