Başın taşıyıcısı olmasının yanı sıra omurilik, beyin, kollar ve vücudun geri kalan bölgeleri arasındaki sinirsel bağlantıyı da boynumuz sağlar. Hareketli bir bölge olması onu yaralanma ve hasar almaya da açık hale getirir ki; bu da her insanın günlük yaşamında deneyimlediği boyun ağrılarına yol açar.
Boyun ağrıları çok çeşitli nedenlerle her yaşta görülebilen ağrılardır. Belden sonra en yaygın görülen ikinci ağrı tipi, boyun ve ense ağrılarıdır. Bağlantı noktasında olması nedeniyle omuz, kol ya da baş ağrısı şikayeti ile doktora başvuran birçok hastada da problemin boyun kasları ve diğer ilişkili yapılardaki bozukluklardan kaynaklandığı da görülmektedir.
Boyun ağrısı belirtileri
Boyun ağrısı akut, subakut ve kronik olmak üzere 3 farklı tipte görülür. Ağrının 1 aydan az sürdüğü vakalar akut, 4-12 hafta süren vakalar subakut, 3 aydan fazla süren vakalar ise kronik boyun ağrısı olarak değerlendirilir. Boyun ağrısı farklı şekillerde kendini gösterebilir. Boyun ağrısı belirtileri ise şöyledir:
- Başı hareket ettirirken ağrı hissetme ve bir taraftan diğer tarafa çevirirken zorlanma; boyun tutulması,
- Boynun genellikle alt kısımda olmak üzere tek bir noktasında keskin ağrı,
- Boyun bölgesinde ya da tek noktada hafif ancak sürekli ağrı,
- Boyundan başlayarak omuz ve kollara yayılan yanma hissi,
- Boyun, kol, parmaklar ve omuzlarda karıncalanma ve uyuşma hissi,
- Boyundan kaynaklanan gerilim tipi baş ağrısı
Boyun ağrıları neden olur?
Boyun ya da ensede görülen ağrılar genellikle künt ağrılardır. Yani; uyuşma, karıncalanma, elektrik çarpma benzeri ağrılar hissedilir. Boynu hareket ettirmek ağrıların şiddetini artırabilir. Bazen de ağrıya baş dönmesi de eşlik edebilir. Peki, boyun ağrılarının nedenleri nelerdir?
Kas, bağlar, kemik veya disklerde meydana gelen bozukluklar, travmalar, yaralanmalar, şişmiş lenf nodları, tümörler, kalp hastalıkları, akciğer rahatsızlıkları, servikal kanal darlığı boyun ağrılarına neden olmaktadır.
Boyun ağrılarına yol açan en yaygın iki rahatsızlık ise boyun fıtığı ve kireçlenmedir.
Boyun Fıtığı, boyundaki disklerin çeşitli nedenlerle dejenere olmasına bağlı olarak, bu disklerin içindeki jeli andıran sıvının dışarı çıkması ve omurilik ile sinirlere baskı uygulaması durumudur.
Boyun Kireçlenmesi ise boyundaki disklerin yırtılması veya yıpranmasına bağlı olarak kemiklerde çıkıntıların ( kemik dikenleri) meydana gelmesi ve eklemlerde ise yapısal bozukluklar oluşması durumudur.
Boyun ağrısının Tanı ve Teşhisi
Boyun ağrısı belirtilerine bakıldığında; boyun tutulması, tek bir noktayı tutan keskin ağrı, boynun geneline yayılan ağrı, başa vuran ağrı ve bir eşyayı kaldırmakta zorlanmaya yol açan karıncalanma şeklindeki ağrılar sıralanabilir. Boyun ağrısının tanı ve teşhisinde de hastanın hangi belirtileri yaşadığına bakmak gerekir. Boyun ağrılarının tanı ve teşhisi hasta öyküsü ve fiziki muayene sonrası doktorun isteyeceği görüntüleme ve kan tahlillerinin sonucuna göre konulmaktadır.
Boyun Ağrısı nasıl tedavi edilir?
“Boyun ağrısı nasıl geçer sorusu” birçok hastanın merak ettiği bir konudur. Ancak kulaktan dolma bilgilerle boyun ağrısını geçirmeye çalışmak yerine uzun süren ve devam eden nitelikteki ağrılar için mutlaka bir uzman doktora başvurulmalıdır.
Boyun ağrısının tedavisi, ağrının nedeni belirlendikten sonra karar verilir. Boyun ağrısı tedavisi yöntemleri şöyledir:
- İlaçlar
- Epidural steroid enjeksiyonları
- Sinir blokları
- Faset sinir enjeksiyon ve radyofrekans uygulamaları
- Arka kök enjeksiyon ve radyofrekans uygulamaları
- Disk içi ozon tedavisi
- Disk içi termal radyofrekans uygulamaları
- Disk içi lazer uygulamaları