Yaşam kalitesini düşüren huzursuz bacak sendromunun tedavisi hastalığın tipine göre değişmektedir.
Huzursuz bacak sendromu nedir?
Hem kadınlarda hem de erkeklerde görülebilen Huzursuz Bacak Sendromu’nun bir diğer adı da Willis-Ekbom hastalığıdır. Her yaşta görülebilen ancak ilerleyen yaşta şiddetini artıran Huzursuz bacak sendromu, kontrolsüz bir şekilde ortaya çıkan bacakları hareket ettirme dürtüsü olarak tanımlanabilir. Genellikle bu durum akşam saatlerinde hasta otururken veya yatma pozisyonundayken gerçekleşir. Huzursuz Bacak Sendromu kimi hastalarda uyku problemlerine de yol açabilir.
Huzursuz Bacak Sendromu belirtileri nelerdir?
Kronik bir rahatsızlık olan Huzursuz Bacak Sendromu’nda hastalar karıncalanma, uyuşma, ağrı, kaşıntı gibi rahatsız edici hisler nedeniyle ani bir dürtüyle bacaklarını hareket ettirme ihtiyacı duyar. Bu durum çoğu zaman oturma ve uzanma sırasında gerçekleşir. Hareket etmek şikayetleri azaltsa bile bu durum geçicidir.
Her yaşta görülebilen huzursuz bacak sendromu, ilerleyen yaşla birlikte daha ağır şekilde seyreder ve yaşam kalitesini ciddi şekilde düşürür.
Huzursuz Bacak Sendromu nedenleri nelerdir?
Huzursuz bacak sendromunun kesin bir nedeni henüz belirlenmemiştir. Ancak şu ana kadar yapılan araştırmalar; beyindeki dopamin salgısındaki dengesizliğin bu hastalığa yol açabileceğini işaret etmektedir.
Huzursuz bacak sendromu aniden ve nedensiz olarak da ortaya çıkabilir. Bu hastalığa yol açabilen diğer durumlar ise şöyle sıralanmaktadır:
- Sinir hastalıkları (Nöropati)
- Omurilik yaralanmaları ve hasarları
- Omuriliğe anestezi verilmesini gerektiren müdahaleler
- Demir eksikliği
- Anemiler
- Hamilelik
- Dopamin dengesinde bozukluk
- Aşırı alkol tüketimi
- Serotonin miktarını yükselten antidepresanların kullanımı
- Genetik yatkınlık
Huzursuz Bacak Sendromunun tanı ve teşhisi
Huzursuz Bacak Sendromu belirtileri ile karşılaşan hastalar öncelikle bir nörolog tarafından muayene edilmelidir. Hasta öyküsü ve şikayetler dinlendikten sonra fiziki ve nörolojik muayeneler yapılmalıdır.
Teşhis sürecinde elektrofizyolojik testler ve kan tahlilleri gerçekleştirilir. Gerektiğinde uyku testleri de istenebilir.
Huzursuz Bacak Sendromu nasıl tedavi edilir?
Huzursuz bacak sendromunu tedavisi hastalığın çeşidine göre planlanır. Bu hastalık iki ana gruba ayrılır:
- İdiyopatik (Nedeni bulunamayan) huzursuz bacak sendromu
- Başka bir hastalığa bağlı Huzursuz Bacak Sendromu
İdiyopatik huzursuz bacak sendromunun; nedeni bilinmeyen ve genetik faktörlü olmayan şeklinde iki tipi bulunur. Sekonder yani ikincil huzursuz bacak sendromu ise farklı bir rahatsızlığa bağlı gelişen durumları içerir.
Hastalığın çeşidi ve altta yatan nedenlere bağlı olarak ilaç tedavisinden masaja, sıcak-soğuk kompres uygulamalarından egzersize çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Beslenme ve yaşam alışkanlıklarının düzenlenmesi de bu hastalığın kontrolünde önemli bir rol üstlenir.
Huzursuz Bacak Sendromunun yol açtığı ağrı, uyuşma, seğirme, karıncalanma gibi hislerin giderilmesinde etkili olan alternatif tedavi yöntemleri ise şu şekilde sıralanmaktadır:
- İlaçlar,
- Fizik tedavi,
- Sinir blokları,
- Epidural steroid enjeksiyonları,
- Radiofrekans uygulamaları