Siyatik sinir, kalça bölgesinde yer alan piriformis adlı kasın içerisinden bacağa doğru uzanır. Siyatik sinirin sıkışması ya da enflamasyonu bütün bacağa yayılan ve siyatalji adı verilen ağrılara yol açar. Bel fıtığı siyatik ağrısı ile benzeşen bulgular verebilir bu nedenle her iki rahatsızlık karıştırılabilir.
Bel, kalça ve bacakları tutan siyatik ağrısı tedavi edilmediğinde ilerleyebilir. Bu şiddetli ağrılar hastaların yaşam kalitelerini düşüren niteliktedir.
Siyatik nedir?
Siyatik siniri tıpta nervus ischiadicus olarak adlandırılmaktadır. Belin alt kısmında yer alan 4. ve 5. omurdan çıkan ve kalçanın orta kısmından topuğa kadar uzanır. İnsan vücudunda yer alan en uzun ve kalın/geniş sinir olma özelliğine sahip olan siyatik, bacağın düzgün hareket etmesini sağlayan önemli bir yapıdır. Siyatik sinirinde meydana gelen gerilme, hasar, sıkışma bacak ve bel bölgesinde ağrıya yol açar. Bu ağrılar siyatik ağrısı olarak tanımlanır.
Siyatik neden olur?
Siyatik ağrısı birçok farklı nedenle meydana gelebilir. Duruş bozukluğu, aşırı kilo ve obezite, ilerleyen yaş, fıtık, omur hasarları, hareketsiz yaşam sürme gibi birçok neden siyatik ağrısını ortaya çıkarabilir.
Piriformis kası özellikle ağır kaldırma veya ters hareket yapma sonucu kasılabilir. Bu da siyatik sinir kasın sıkışmasına neden olabilir. Bazen yokuş aşağı hızlı bir şekilde koşma sonucu da aynı problem gelişebilir.
Siyatik belirtileri
Siyatik ağrısı kalçadan ayağa doğru yayılır. Yanma vardır. Kalçayı oynattıkça ağrı artar. Oturup kalkarken de artabilir. Siyatik belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
- Kalçadan topuğa uzanan çekilme hissi
- Bacak ve ayakta karıncalanma
- Ayak parmakları ile topukta batma hissi
- Siyatik sinirin geçtiği bölgelerde hissizlik
- Harekette zorlanma ve hareketle artış gösteren ağrı
- İdrar tutamama ve gaz kaçırma
Tanı ve teşhis
Bu hastalığın teşhisi klinik muayene ile yapılır. Görüntüleme yöntemleri tanı ve teşhis için her zaman yeterli olmayabilir.
Siyatik tedavisi
Siyatik ağrısının tedavisinde soğuk uygulama rahatlatıcı bir etki yaratır. Günde 2 veya 3 defa ağrılı bölge üzerine soğuk tatbik edilebilir. Hafif vakalarda bu yöntem genellikle olumlu sonuç vermektedir. Bunun yanı sıra istirahat ve ilaç tedavisi de kullanılabilir.
Bu yöntemlerle düzelmeyen hastalarda ise görüntüleme altında lokal anestezikle piriformis kasına enjeksiyon rahatlamayı sağlayabilir.
Enjeksiyon etkisi kısa süreli olursa priformis kanalı yoluyla radiofrekans tedavisi uygulanabilir.