Skip links

Radyofrekans Tedavisi

Tedavilerimiz

Bize Ulaşın

    İletişim Bilgisi:

    0555 195 88 88

    Radyofrekans Tedavisi

    Ağrı tedavisinde başarılı sonuçlar veren yöntemlerden biri de radyofrekanstır. Radyofrekans Termokoagülasyon tedavisinde, yüksek frekanslı radyo dalgaları aracılığıyla ısı oluşturulur ve bu şekilde ağrıyı ileten sinirlerin devre dışı bırakılması sağlanır.

    Bu yöntemin en önemli özelliği ise şudur: Radyofrekans tedavisi direkt olarak ağrıyı ileten sinirleri hedef alır, hareket sinirleri ise hiçbir şekilde bu işlemden etkilenmez. Diğer bir deyişle, işlem sonrasında hastalarda hareket kısıtlanması gibi problemler görülmez; sadece ağrı hissi ortadan kaldırılmış olur.

    Radyofrekans termokoagülasyon nedir?

    Radyofrekans termokoagülasyon (RFT), ağrı tedavisinde kullanılan ve uygulama alanı giderek yaygınlaşan yöntemlerden biridir. Yüksek frekansta radyofrekans enerjisi verilerek dokuda tek noktada kontrollü hasar oluşturulması ve bu şekilde sinirlerin ağrı iletiminin kesilmesi işlemidir.

    Radyofrekans tedavisi nasıl uygulanır?

    Radyofrekans tedavisi ameliyathane ortamında, lokal anestezi altında gerçekleştirilir. Skopi ya da ultrason ile görüntüleme yardımıyla ağrıyı oluşturan sinirin bulunduğu bölge tespit edilerek özel bir iğne ile girilir. Radyofrekans cihazından yüksek titreşimli akım iğne aracılığıyla ağrıyı taşıyan spesifik sinire gönderilir.
    Radyofrekans enerjisi ise sinir kontrollü olarak yakılır. Yakılan sinir lifleri daha sonra yeniden oluşur, bu anlamda radyofrekansın hasta üzerinde olumsuz bir etkisi bulunmamaktadır.
    Hastanın herhangi bir acı hissetmediği işlem, uygulanacak bölge sayısına göre değişmekle birlikte yaklaşık olarak 30 dakika sürer. Yatış gerektirmeyen bu işlem sonrası hastalar birkaç saat takip edildikten sonra günlük yaşamlarına geri dönerler.
    Radyofrekans tedavisinin etki süresi ise değişkendir. Ağrının tipi, kişisel özellikler, ağrının ne zaman başladığı gibi faktörlere göre değişmekle birlikte birkaç aydan birkaç yıla kadar etkisini devam ettirebilir.
    Bu uygulamayı yapacak doktorun deneyimi, bu alandaki uzmanlığı da tedavinin başarısı için son derece önemli bir kriterdir.

    Radyofrekans tedavisine hazırlık

    Radyofrekans tedavisi öncesinde hastanın doktora genel sağlık durumu, rahatsızlıkları, varsa sürekli kullandığı ilaçlar (bitkisel ilaçlar da dahil) hakkında detaylı bilgi vermesi önemlidir. Bazı ilaçlar kanamaya neden olabilir. Bunun haricinde uygulama öncesi doktor tarafından hastaya detaylı bilgi yapılır.
    Radyofrekans tedavisi öncesinde;

    • Kan sulandırıcı ilaçlar kesilmelidir,
    • Radyolojik tetkiklerle ilgili sonuçlar hazır bulundurulmalıdır,
    • Rahat kıyafetler giyilmelidir,
    • Takı ve diğer aksesuarlar takılmamalıdır.
    • Hastalar 4-6 saat öncesinde su ve gıda alımını kesmelidir.

    Kimlere uygulanabilir?

    Radyofrekans tedavisi çok çeşitli ağrı şikayetlerinde kullanılmaktadır. Bu tedavi;

    • Nevraljiler (trigeminal sinir bloğu),
    • Zona ağrıları,
    • Kanser ağrıları,
    • Bel ve boyun eklemlerinin kireçlenmeleri (faset denervasyonu)
    • İlaç tedavisinin etki etmediği baş ağrıları ve migren şikayeti olan hastalarda uygulanmaktadır.
    This website uses cookies to improve your web experience.
    This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.