Skip links

Omurga Kanalının Darlığı-Spinal Stenoz

Ağrılar

Bize Ulaşın

    İletişim Bilgisi:

    0555 195 88 88

    Omurga Kanalının Darlığı-Spinal Stenoz

    Omurga kanalı darlığı, ileri yaşta ortaya çıkan bel ağrısı nedenlerinden biri tanesidir. İlerleyen yaşa bağlı olarak omurilik kanalının etrafında yer alan faset eklemler ile disklerde kireçlenme meydana gelebilir; bu da omurga kanalını daraltmaya başlar.

    Omurga Kanalının Darlığı diğer adıyla Spinal Stenoz, bel fıtığından tamamıyla farklıdır. Hastada ağrı hareketle gelişmez; bir süre yürüyünce başlar. Hasta dinlendiğinde ise ağrı geçer. İleri spinal stenoz vakalarında ise hastalar kısa süreli yürüyüşlerde dahi ağrı hisseder. Yürüyüş nedeniyle ayaklar vücudu taşıyamaz hale gelir; bacaklarda ise uyuşma hissi oluşur. Bu şikayetler de hasta dinlenince geçer.

    Lomber kanal darlığı nedir?

    Omuriliğin içinden geçtiği kanal, spinal (omurilik) kanal olarak adlandırılır. Omurilik ve sinirlerin geçtiği bu ince kanal çeşitli nedenlerle zaman içinde daralabilir. Bu durum omurilik ve sinirlerin sıkışmasına yol açar. Kanal daraldıkça sinirlerdeki tahriş de artar ve omurilik ile sinirler normal görevlerini yapamamaya başlar. Genellikle yaşla birlikte meydana gelen kanal darlığı bel, kalça, kasıklarda ağrıya, güç kaybına ve uyuşmaya neden olur.

    Spinal stenoz neden olur?

    • Omurgada kanal darlığı (spinal stenoz) genellikle yaşla birlikte ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Nedenleri şöyle sıralanabilir:
    • Omurga eklemlerdeki kıkırdak yapıların yıpranması (artrit) nedeniyle kemik büyümesi meydana gelir. Bu da spinal kanala baskı yapar ve kanalın daralmasına neden olur.
    • Omurga disklerinin ileri yaşla birlikte fıtıklaşması omurilikteki sinirlere baskı yapar. Bu da kanal darlığına neden olur.
    • Omurilik kistleri ve tümörler de kanal darlığına yol açabilir.
    • Bunun yanı sıra bazı kişiler doğuştan dar bir spinal kanala sahiptir. Bu durum konjenital spinal stenoz olarak adlandırılır.

    Belde kanal daralması belirtileri

    • Lomber dar kanal belirtileri şu şekildedir:
    • Sırt ve bel bölgesinde ağrı ve/veya hissizlik
    • Bacakta ağrı, güç kaybı, uyuşma, karıncalanma (genellikle uzun mesafeli yürüyüşler sonrası bu şikayetler artar)
    • İdrar tutamama,
    • Öne doğru eğilme veya oturma hareketinin ağrıyı azaltması veya yok etmesi.

    Kanal darlığı nasıl tedavi edilir?

    Başlangıçta fizik tedavi, hasta kilolu ise kilo vermesi, uygun ağrı kesiciler gibi yöntemlerle hastanın ağrısı kontrol altına alınabilir.
    Daha ilerlemiş vakalarda;

    • Epidural steroid enjeksiyonları uygulanabilir.
    • Epiduroskopi ve nöroplasti adı verilen yöntemlerle omurga kanalı içerisine son derece küçük bir kamera ile girilerek sinirlerin sıkıştığı bölgelerde serum fizyolojik ile daralan alan genişletilir. Ve ardından hyaluronidaz enjeksiyonu ile kanalın tekrar daralması önlenmeye çalışılır.
    • Uygun hastalarda faset eklemlere ve omurilik arka kök sinirlerine radyofrekans işlemi yapılabilir.
    • Birçok hastada girişimsel yöntemlerle ağrısız ve konforlu bir yaşam sağlanabilir. Hastanın dinlenmeden yürüyebildiği mesafe 50 metre altına düşmüşse cerrahi müdahale gereklidir.
    • Ameliyatla kanal daralması düzeltilen ve omurgaya yerleştirilen implantlarla (halk arasında platinler ya da çiviler) kanal yapısı sabit hale getirilen hastalarda ağrı yakınmaları devam edebilir. Bu hastalarda spinal kord stimülasyonu (ağrı pili) en etkili tedavidir.
      Ağrı piline istenen yanıt alınmazsa omurilik kanalı içine düzenli olarak ağrı kesici verilmesini sağlayan programlanabilir ağrı pompaları yerleştirilebilir.
    This website uses cookies to improve your web experience.
    This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.