Üriner Inkontinans (idrar kaçırma) ve Fekal Inkontinans (dışkı kaçırma) toplumda yaygın olarak görülen, kişinin günlük ve sosyal yaşamını olumsuz etkileyen, yaşam kalitesini düşüren, fiziksel sıkıntıların yanı sıra hastaların psikolojisini de bozan rahatsızlıklardır.
Yetişkinlerde idrar kaçırma nedir?
Yetişkinlerde yaşla birlikte görülme sıklığı artan idrar kaçırma problemi, kişinin idrarını tutamaması durumudur. İstemsiz ve kontrolsüz şekilde idrar kaçırma halinin tıp dilindeki adı Üriner Inkontinans’tır.
İdrar kaçırma nedenleri nelerdir?
İdrar kaçırma problemi kadınlarda daha sık görülmektedir.
- Stres İnkontinansta, hastalar öksürme, hapşırma, kahkaha atma, ani hareket etme gibi karın içi basıncını artıran eylemler nedeniyle idrar kaçırır. Stres tip idrar kaçırma probleminin temel nedenleri vajinal doğumlar, gebelikler ve menopozdur.
- Urge Inkontinansta ise hasta istemsiz kasılmalara bağlı olarak aniden gelen, idrar yapma isteği nedeniyle çoğu zaman tuvalete yetişemeyip idrarını kaçırır. İdrar yolu enfeksiyonları,mesane ve bağırsak problemleri, idrar yollarında kum, taş bulunması, Parkinson, Alzheimer, MS gibi rahatsızlıklar Urge Inkontinans nedenidir.
- Aşırı Aktif Mesane (AAM) Sendromu ise hastanın gündüz ve gece idrara yetişememe hissini çok sık olarak yaşaması (günde 8’den fazla) ve idrar kaçırması durumudur. Bazı vakalarda idrar ile birlikte dışkı tutamama da yaşanmaktadır. Yaşam kalitesini ciddi anlamda bozan 10 kronik hastalık arasında yer alır. AAM Sendromunun nedenleri çok çeşitlidir. Nörojenik hastalıklar, Diyabet, idrar yolu enfeksiyonları, bel fıtığı ameliyatı, Parkinson hastalığı gibi hastalıklar, kadınlarda menopoz dönemi, mesane tümörleri, mesane rahatsızlıkları, bazı ilaçlar, ileri yaş, obezite, aşırı alkol tüketimi bu rahatsızlığından nedenleri arasında yer alır.
İdrar kaçırma belirtileri
Kişide idrar kaçırma problemi olduğuna işaret eden en temel belirti, idrarın istemsiz (kontrolsüz) bir şekilde damlaması veya akmasıdır.
- Sık sık idrara çıkma isteği oluşması,
- İdrar yaparken ağrı ortaya çıkması,
- İdrar yapamama veya yapmakta zorlanma,
- Sık yaşanan idrar yolu enfeksiyonları da Üriner Inkontinans (idrar kaçırma) probleminin belirtileri arasında yer almaktadır.
Dışkı kaçırma problemi nedir? Neden olur?
Fekal Inkontinans gaz çıkarma veya dışkılamanın kontrol edilememesi durumudur. Fekal Inkontinans (dışkı kaçırma) idiopatik, yani nedeni bilinmeyen nedenlerle ortaya çıkabildiği gibi; travmatik (vajinal doğum, pelvis yırtılması, yaralanmalar vb. gibi) nedenlerle, nörolojik rahatsızlıklara bağlı olarak, omurilik ve sinir yaralanmaları ya da felçleri sonucunda da görülebilmektedir. Bazı hastalar hiç hissetmezler, bazıları ise hissetmelerine karşın dışkılarını tutamazlar.
Üriner ve Fekal Inkontinans nasıl tedavi edilir?
Üriner ve fekal inkontinans tanısı almış hastalara çok çeşitli tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Tedavi planı hastalığın tipine ve şiddetine göre değişmektedir.
Gerek idrar kaçırma gerekse gaz ve dışkı kaçırma probleminde ilaç tedavisinden cerrahi tedavi yöntemlerine kadar birçok alternatif bulunmaktadır. Pelvik taban egzersizleri de yine hastalara önerilen tedavi yöntemlerinden biridir.
İdrar kaçırma tedavisi
İdrar kaçırma probleminin tedavisi rahatsızlığın tipine göre şekillenir. İlaç tedavisi, lazerle idrar kaçırma tedavisi, pelvik taban egzersizleri (kegel egzersizi) ve ameliyatlı çözümler mevcuttur.
İdrar kaçırma probleminde seçili hastalarda lazer tedavisi ile sonuç alınabilmektedir.
Botoks ve sinir stimülasyonu tedavileri AAM Sendromu’nda kullanılan yöntemler arasındadır.
İdrar kaçırma problemlerine organ sarkması da eşlik eden hastalarda ise çözüm yolu ameliyattır.
Dışkı kaçırma tedavisi: Dışkı kaçırma probleminin neden kaynaklandığı belirlendikten sonra hastaya uygun tedavi planlanır. Eğer sorun kas yırtılmasına bağlıysa cerrahi müdahale gerekmektedir.
Gaz-dışkı kaçırma probleminde diğer yöntemlerin sonuç vermediği durumlarda ise Sakral sinir stimülasyonu (SNS) diğer adıyla Mesane Pili tedavisi en etkili yöntemlerden biridir.