Skip links

Karın Ağrıları

Ağrılar

Bize Ulaşın

    İletişim Bilgisi:

    0555 195 88 88

    Karın Ağrıları

    Karın vücudumuzda birçok organı içine alan önemli bir bölgedir. Bu nedenle de karın ağrılarında ilk etapta ağrıların karın içi organlardan kaynaklanabileceği düşünülür. Bu anlamda diğer ağrılardan farklı değerlendirilmektedir.

    Karın ağrıları önemsenmeli ve vakit kaybetmeden tanı konularak tedavi edilmelidir.

    Karın ağrısı nedenleri nelerdir?

    Karın ağrısının çok çeşitli nedenleri vardır. Akut veya kronik, her türlü karın ağrısı gerek karın içi organlarda gerekse başka bölgelerde meydana gelen bir probleme bağlı yansıyan ağrılar olabilir.
    Karın ağrısı mide, bağırsak, böbrek, bademcik enfeksiyonları, enflamasyonlar, bağırsak ve sindirim sistemi bozuklukları, adet dönemindeki kramplar, kabızlık, ishal, reflü, stres, organ yırtılmaları, kas-iskelet sistemi kaynaklı hastalıklar, apandisit, safra kesesi taşları, böbrek taşları gibi nedenlerle ortaya çıkabilir.
    Algoloji tarafından tedavi edilebilen kronik karın ağrıları ise şöyle sıralanmaktadır:
    Kaburga sendromu: 11 ve 12. kaburgalardaki problemler nedeniyle ortaya çıkan kronik ağrılardır. Alt karından kasıklara doğru yayılabilmektedir.
    Akdeniz Ateşi: Genetik otoimmun-inflamatuar bir hastalık olan Ailevi Akdeniz Ateşi, genellikle Akdeniz kökenli kişilerde görüldüğü için adını da buradan almaktadır. Bu hastalığın tipik belirtilerinden biri de karın ağrısıdır.
    Abdominal Migren: Karın bölgesini tutan migren hastalığıdır. Genellikle çocuklarda görülmektedir. Kimi hastalarda migrene eşlik edebilmektedir. Belirtileri şiddetli karın ağrısı ve kusma ataklarıdır.
    Kanser kaynaklı karın ağrıları: Kolon, pankreas ve mide kanserlerinde hastaların yaşadığı en büyük problemlerden biri de karın bölgesinin çeşitli yerlerini tutan şiddetli ağrılardır.
    Sinir sıkışmaları: Karın bölgesinde cilt sinirlerinin sıkışması da ağrı nedenleri arasındadır. Sinirler karın kaslarının içinde veya operasyonlar sonrası oluşan yara dokularında sıkışabilmekte ve bu da karın duvarını tutan ağrılara dönüşmektedir.

    Karın ağrısı hangi hastalığın belirtisi olabilir?

    Karın ağrısı bazen farklı hastalıkları haber verir. Karın ağrısı ile kendini gösteren hastalıklardan bazıları: Apandisit, yaralanma, idrar yolu enfeksiyonu, Crohn hastalığı, grip, irritabl bağırsak sendromu olarak sıralanabilir.
    Burada ağrının hangi bölgede olduğunun bilinmesi de önemlidir.

    • Karnın sağ üst bölgesini tutan ağrılar safra kesesi ya da karaciğer ile ilişkili olabileceği gibi, ülsere de işaret edebilir. Ağrı sağ alt bölümdeyse idrar sorunları, dış gebelik, yumurtalık, apandisit, fıtık, safra kesesi ile ilgili hastalıklar akla gelebilir.
    • Karnın sol üst bölgesindeki ağrılar pankreas, dalak, aorta ile ilgili hastalıkları gösteriyor olabilir. Sol alt bölgedeki ağrılar ise kalın bağırsak, yumurtalık, idrar sorunları, dış gebelik, apandisit gibi problemlerden kaynaklanıyor olabilir.
    • Göbeğin üstünde yoğunlaşan ağrıların nedeni mide, bağırsak, yemek borusu ile ilişkili problemler olabilir. Ayrıca gastrit, ülser ve reflü gibi hastalıkların da belirtisi olabilir.

     

    Karın Ağrısının Tanı ve teşhisi

    Karın ağrısı tanısında hastadan ayrıntılı olarak şikayetini tanımlaması istenir, hastanın öyküsü alınır, fiziki muayenenin ardından endoskopik incelemeler, gerektiğinde görüntüleme yöntemleri ve kan tahlillerinden de faydalanılır.

    Karın ağrısı nasıl tedavi edilir?

    Karın ağrısı da diğer tüm ağrı şikayetlerinde olduğu gibi ağrının nedeni ve hastalığa göre farklı yaklaşımlarla tedavi edilmektedir.

    Karın ağrısına ne iyi gelir?

    Karın ağrısı şikayetlerinde;

    • Şiddetli ağrı varsa,
    • Ağrılar tekrarlanıyor ve bir süredir devam ediyorsa,
    • Ağrıya eşlik eden farklı semptomlar varsa, (kusma, ateş, kanama, nefes darlığı vb.)
    • Karında şişme oluştuysa,
    • Karın ağrısı göğüs, omuz ve boyun bölgesine de yayıldıysa,
    • Dışkıda kan varsa mutlaka vakit kaybetmeden doktora gidilmelidir.

    Bunun haricinde sağlıklı beslenmek, porsiyonlara dikkat etmek, gün içinde bol su tüketmek, yemekten en az iki saat sonra uyumak gibi önlemler, arada sırada yaşanan hafif karın ağrılarına iyi gelebilir.
    Karın ağrısının nedeni belli değilse ve doktor tarafından verilmediyse, ağrı kesici alınması önerilmez.

    This website uses cookies to improve your web experience.
    This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.