Epidural bölgeden kaynaklanan ağrıların en sık nedeni; cerrahi işlem sonrası gelişen yara dokusu oluşumudur. Oluşan yara dokusu sinir kökleri üzerinde bası yaparak veya uyarıya neden olarak kalıcı ağrı oluşturur.
Epidural lezyonların MR veya BT gibi klasik yöntemlerle tanınması oldukça güçtür. Epidurogram ve epiduroskopi epidural lezyonu en iyi şekilde ortaya koyabilir.
Epidural lezyon kaynaklı ağrıların tedavisinde adezyolizis yöntemi uygulanmaktadır. Bu işlem sonrasında hastaların % 80’inde ağrı ortadan kalkar, motor fonksiyonlar düzelir. Bazı hastalarda işlemin tekrarlanması gerekebilir
Adezyolizis nasıl uygulanır?
Epidural lezyona bağlı ağrıyı gidermek için bir iğne aracılığıyla epidural aralığa yapılan tek seferlik enjeksiyonlarda, enjekte edilen sıvının en az direnç ile karşılaştığı yolu izlediği ve lezyonun içine ulaşmadığı görülmüştür. Bu yüzden ağrıya neden olan lezyonun içine adezyolizis işlemi kapsamında bir kateter yardımıyla girilerek, bu şekilde ilaç uygulaması yapılmaktadır. Adezyolizis ile lezyonun tam içine yapılan enjeksiyon sayesinde yapışıklıklar ortadan kaldırılır.
Oluştuğu bölgeye göre servikal, torakal, lomber ya da sakral bölgelerde uygulanabilir.
Aspirin, coraspin, coumadine, plavix gibi kan sulandırıcı ilaç kullanan hastalarda bu işlem yapılmadan bir süre önce bu ilaçların kesilmesi zorunludur.
Kimlere yapılır?
- Adezyolizis işlemi;
- Başarısız bel cerrahisi,
- Omurga metastatik kanserleri,
- Omurga kırıkları,
- Faset eklem sendromu rahatsızlıklarına sahip olan ve ciddi ağrı şikayeti bulunan hastalarda uygulanmaktadır.
Adezyolizis işleminin riskleri var mıdır?
Her işlemde olduğu gibi bu işleminde bazı riskleri bulunmaktadır.
Beyin omurilik zarının altında kalan bölgeye yapılan enjeksiyona bağlı;
- Kas gücü kaybı
- Barsak-mesane fonksiyonlarında bozulma
- Enfeksiyon
- Kalp ritm bozukluğu
- Hızlı enjeksiyona bağlı beyin kanaması, görme bozukluğu, baş ağrısı oluşabilmektedir.
İşlem deneyimli hekimlerce gerçekleştirildiği takdirde riskler minimuma inmektedir.