Skip links

Vaskuler Port (Port Kateter)

Tedavilerimiz

Bize Ulaşın

    İletişim Bilgisi:

    0555 195 88 88

    Vaskuler Port (Port Kateter)

    Vaskuler port ya da port kateter, kemoterapi gibi uzun süreli ya da tekrarlayan damar içi ilaç uygulamalarında kullanılmak üzere geliştirilmiş yapay damar yoludur.

    Bir ucu ana toplar damar içinde, diğer ucu göğüs üst kısmında cilt altına yerleştirilen özel bir hazneye bağlıdır.
    Özellikle kanser hastalarında tedavi sırasında el ve kollarda bulunan damarlar hızla kullanılamaz hale gelmekte, tetkik için kan alınması ya da ilaç verilmesi giderek güçleşmektedir. Bu hastalarda daha tedavinin başlangıcında port kateter sistemlerinin yerleştirilmesi hastanın konforunu ciddi oranda artıracaktır.

    Port kateter nedir?

    Port kateter uygulaması kemoterapi portu olarak da bilinir. Kanser hastaları başta olmak üzere uzun süre damar yolu erişimi gereken hastaların cilt altına küçük bir cihaz yerleştirilerek yapay damar yolu oluşturulmasıdır.

    Vaskuler Port nasıl uygulanır?

    Kateter sistemi lokal anestezi altında yerleştirilir. İşlem dakikalar içinde tamamlanır. İşlemden sonra genellikle herhangi bir ağrı oluşmaz. Kateter sistemi yerleştirildikten sonra dikişler alınıncaya kadar hastanın banyo yapmaması uygun olur. Kateter sistemi yerleştirildikten hemen sonra kullanılmaya başlanır, yara iyileşmesi için beklemeye gerek yoktur.

    Port kateter takılmasının riskleri var mıdır?

    İşlem sırasında gelişecek en önemli risk pnömotoraks (göğüs boşluğu içine hava kaçağı) olabilir. Günümüzde ultrason ve skopi gibi modern görüntüleme teknikleri eşliğinde kateter yerleştirildiği için bu yan etki çok nadir görülür.
    Yara enfeksiyonu diğer bir risktir. Bunun için işlemin tam steril (mikroptan arındırılmış) koşullarda yapılması, işlem sırasında tek doz koruyucu antibiyotik verilmesi, portun yerleştirildiği bölgenin dikişleri alınıncaya kadar düzenli bakımının yapılması enfeksiyon riskini ortadan kaldıracaktır.

    Port kateter bakımı nasıl yapılır?

    Dikişler alındıktan sonra pansuman gerekli değildir. Ancak kullanılmadığı zaman kateter içinde kanın pıhtılaşarak, kateteri tıkanmasına engel olmak için her kullanımdan sonra pıhtılaşma önleyici içeren serum ile yıkanması unutulmamalıdır. Bu işlem hasta tarafından değil, tedaviyi uygulayan doktor tarafından yapılır.

    Port kateter ne kadar kalabilir?

    Kateterler vücut içinde en az reaksiyona neden olan silikon materyalden, cilt altına yerleştirilen kısım ise titanyumdan yapılmaktadır. Bu nedenle pıhtı nedeniyle tıkanmadığı takdirde uzun yıllar yerleştirildiği alanda kalabilir.

    Vaskuler Port kateter kimlere takılabilir?

    Özellikle kanser hastaları gibi uzun süreli damar içi ilaç uygulaması ve sık kan tetkiki yaptırması gereken, damar yolu bulunmasında güçlük yaşanan her yaş grubundan tüm hastalara port kateter sistemi yerleştirilebilir.

    This website uses cookies to improve your web experience.
    This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.